Masz pytania lub wolisz zamówić  telefonicznie? Zadzwoń:

(85) 651-33-75

pon. - pt. od 7:30 do 15:30

BOK@awa24.pl

Poradnik - piekarniki - jak wybrać? na co zwrócić uwagę?

Wróć do listy poradników

 

Zastanawiasz się jaki piekarnik wybrać? Na jakie parametry piekarnika zwrócić uwagę podczas zakupu? Które z funkcji dodatkowych są istotne? Co sprawi, że używanie piekarnika będzie bezpieczne? Jeśli tak - ten poradnik jest dla Ciebie.

 

Wybieramy piekarnik

Piekarnik to jeden najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Nowoczesne piekarniki to już nie tylko urządzenia do przygotowania pieczonych potraw – wiele z nich umożliwia także gotowanie na parze lub za pomocą mikrofal, dzięki połączeniu piekarnika i kuchenki mikrofalowej.

Ciekawym rozwiązaniem są także piekarniki wyposażone w dwie niezależne komory umożliwiające przygotowanie dwóch zupełnie różnych potraw jednocześnie - nieoceniona pomoc np podczas przygotowywania jedzenia dla większej ilości osób o różnych gustach. Jak widać dobrze dobrany piekarnik może uczynić pracę w kuchni łatwą i przyjemną, a także dostarczyć nam mnóstwo nowych pomysłów na nietypowe potrawy. Zapraszam do lektury.

Spis treści: Podstawowe parametry, Funkcje piekarnika, Komfort pracy, Bezpieczeństwo, Czyszczenie piekarnika, Podsumowanie

 

Podstawowe parametry

Pojemność

Piekarniki różnią się znacznie pod względem pojemności, co ma też oczywiście wpływ na wymiary urządzenia. Przed zakupem piekarnika należy zastanowić się jak duże urządzenie jest nam potrzebne, ponieważ pojemność może wahać się nawet pomiędzy 40-70 l. Do trzyosobowego gospodarstwa domowego z pewnością wystarczy piekarnik o standardowej pojemności ok. 50-53 l Natomiast jeżeli na co dzień przygotowujemy potrawy dla większej ilości osób – warto wziąć pod uwagę zakup większego urządzenia o pojemności 60-65 l.

Klasa energetyczna

Parametr bardzo ważny pod względem finansowym, ponieważ niskie zużycie energii gwarantuje także niskie rachunki, na których każdemu z nas zależy. Klasa energetyczna oznaczana jest za pomocą skali A-G, gdzie litera A oznacza urządzenie najbardziej oszczędne, litera G natomiast – najmniej. Większość dzisiejszych piekarników będzie oczywiście mieściła się w klasie A i na takie urządzenia należy się decydować.

Rodzaj zastosowanych prowadnic

Piekarniki - poradniki

Przykład zastosowania
prowadnic teleskopowych

Wyjątkowo ważne dla komfortu i bezpieczeństwa pracy. W starszych modelach piekarników blachy były mocowane w piekarniku we wgłębieniach na wewnętrznych ściankach – są to tzw. prowadnice drabinkowe (np. Gorenje BO 5320 AX, AEG B 3191-5 M). To rozwiązanie, nadal stosowane w wielu modelach, ma kilka podstawowych wad: wpływa na szybsze niszczenie i zdzieranie się emalii, ale także sprawia, że blachy nie są stabilne i wyjmowanie ich z piekarnika wymaga dużej ostrożności. Z tego właśnie powodu wprowadzane są nowe rozwiązania w postaci prowadnic teleskopowych (np. Amica EBT8651, Bosch HBA34S550), które już przy delikatnym pociągnięciu stabilnie wysuwają się z piekarnika, co znacznie zwiększa bezpieczeństwo pracy. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest zastosowanie tzw. wózka piekarnika (np. Bosch HBB42C450E). W tym systemie blachy są przymocowane do drzwi, które wysuwają się jak szuflada, dzięki czemu cały mechanizm wysuwa się przy otwieraniu drzwi, a użytkownik ma łatwy dostęp do przygotowywanych potraw i przede wszystkim unika kontaktu z gorącym wnętrzem piekarnika. Mechanizm wózkowy znacznie ułatwia także czyszczenie urządzenia, ponieważ całe wyposażenie wnętrza może swobodnie wyjąć.

Sterowanie

Piekarniki4 - poradniki

Termosonda

Bardzo przydatnym rozwiązaniem jest zastosowanie elektronicznego sterowania. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskamy pewność, że potrawa zawsze będzie perfekcyjnie przygotowana, ponieważ piekarnik sam na podstawie wprowadzonych przez nas podstawowych parametrów ( waga i rodzaj potrawy ) dobierze czas, rodzaj grzania i odpowiednią temperaturę. Ciekawym, nowym rozwiązaniem jest tzw. termosonda (np. AEG B 5731-5, Amica EBT8651), którą możemy umieścić wewnątrz przygotowywanej potrawy, a wówczas kiedy dana potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę – piekarnik automatycznie się wyłączy. Jako jeden z elementów sterowania może być także uwzględniony elektroniczny programator, który umożliwia ustawienie czasu automatycznego włączenia i wyłączenia piekarnika, dzięki czemu możemy np. ustawić czas przygotowania potrawy na godzinę naszego powrotu do domu – bardzo przydatne dla zapracowanych. Jeżeli decydujemy się na piekarnik do zabudowy pod płytą warto sprawdzić także sposób sterowania płyty, ponieważ nowoczesne piekarniki mogą mieć integralne sterowanie płyty na panelu piekarnika, co znacznie ułatwia obsługę obu urządzeń jednocześnie.

 

 

Funkcje piekarnika

Liczba funkcji piekarnika informuje nas, jak wiele różnych potraw będziemy mogli przygotować, a tym samym jaką różnorodność zastosowania oferują poszczególne modele piekarników.

  • grzałka górna i dolna - podstawowym sposobem pieczenia jest włączenie grzałki górnej, grzałki dolnej lub obu grzałek jednocześnie. Ta standardowa metoda umożliwia pieczenie większości potraw, ale także podgrzewanie, zarumienianie góry potrawy lub zapiekanie dołu np. w przypadku ciast z owocami.
  • Piekarniki2 - poradniki

    Termoobieg to grzałka i wentylator,
    który wprawia w ruch gorące powietrze

  • termoobieg - kolejna ważna funkcja to termoobieg, który dzięki cyrkulacji powietrza umożliwia szybkie przygotowywanie potraw, gwarantując jednakową temperaturę w całym wnętrzu piekarnika, a co za tym idzie równomierne pieczenie.
  • grill - wielu z nas nie wyobraża sobie także piekarnika bez funkcji grilla, która umożliwia przygotowywanie chrupkich, zapieczonych potraw.
  • rozmrażanie - pośród funkcji dodatkowych należy wspomnieć o funkcji rozmrażania, umożliwiającej szybkie rozmrożenie produktów.
  • pizza - specjalny program do pieczenia pizzy.
  • podtrzymywanie temperatury - bardzo przydatne gdy chcemy na dłużej utrzymać temperaturę przygotowanej potrawy.
  • rożen - obracając się wokół własnej osi umożliwia przygotowywanie różnego rodzaju mięs.

Wymienione wyżej funkcje występują w większości klasycznych piekarników, ale w ofercie producentów coraz częściej możemy spotkać piekarniki wyposażone dodatkowo w funkcje kuchenki mikrofalowej czy urządzenia do gotowania na parze (np. AEG B 9820-5). Dodatkowa funkcjonalność wiąże się oczywiście z wyższą ceną urządzenia. Piekarnik z funkcją gotowania na parze może być nawet o kilkaset złotych droższy od standardowego, podczas gdy wysokiej klasy parowar to wydatek rzędu 150-200 zł. Warto więc porównać poszczególne oferty i sprawdzić, które rozwiązanie jest bardziej opłacalne.

 

Komfort pracy

Na komfort użytkowania piekarnika składają się dwie rzeczy: możliwość łatwego utrzymania urządzenia (przede wszystkim jego wnętrza) w czystości oraz bezpieczeństwo pracy.

 

Bezpieczeństwo

 

Piekarniki5 - poradniki

Piekarnik w trakcie pracy osiąga bardzo wysokie temperatury, dlatego tak ważne są odpowiednie zabezpieczenia, którą mają na celu ochronę użytkownika przed poparzeniem. Dobrym rozwiązaniem są nienagrzewające się drzwi – dzięki temu, że podczas pracy drzwi pozostają chłodne, unikamy możliwości poparzenia podczas wyjmowania potrawy lub przypadkowego dotknięcia podczas innych prac w kuchni. Ważne jest także oświetlenie wnętrza piekarnika, ponieważ dodatkowo podnosi bezpieczeństwo, umożliwiając jednocześnie kontrolę przebiegu pieczenia. W części modeli piekarników zastosowane są blokady bezpieczeństwa, które obejmują zarówno blokadę drzwi, jak i blokadę programatora, uniemożliwiając zmianę ustawień lub przypadkowe włączenie urządzenia, co może okazać się szczególnie przydatne jeżeli w domu są małe dzieci.

Rozważając bezpieczeństwo pracy warto przypomnieć sobie także rodzaje prowadnic omawiane w pierwszym punkcie. Prowadnice teleskopowe są znacznie bezpieczniejsze, ponieważ nie osuwają się podczas wyjmowania. Jeszcze bardziej komfortowym rozwiązaniem jest mechanizm wózkowy, ponieważ w ogóle nie wymaga od użytkownika kontaktu z rozgrzanym wnętrzem urządzenia.

 

 

Czyszczenie piekarnika

Wnętrze piekarnika szybko się brudzi i wymaga stałego czyszczenia. Dlatego właśnie producenci sięgają do coraz to nowych rozwiązań, aby ułatwić nam utrzymanie urządzenia w czystości, a nawet zapobiegać osadzaniu się zanieczyszczeń na wewnętrznych częściach piekarnika. Warto poznać najnowsze metody i wybrać tą najskuteczniejszą:

  • samooczyszczanie piekarnika - polega na włączeniu piekarnika na określony czas i bardzo wysoką temperaturę – ok. 500 ° C. Dzięki działaniu wysokiej temperatury resztki tłuszczu i zanieczyszczenia ulegają spaleniu i zmieniają się z popiół, który wystarczy wymieść z piekarnika. Ten rodzaj czyszczenia zwany jest także czyszczeniem pyrolitycznym
  • Piekarniki3 - poradniki

    Para zmiękcza brud,
    który potem łatwo usuniemy gąbką

  • czyszczenie parowe - polega na napełnieniu odpowiedniego pojemnika wodą i włączenie programu. Działanie pary zmiękczy zanieczyszczenia umożliwiając ich łatwe doczyszczenie.
  • wkłady katalityczne - specjalna powłoka umożliwia spalanie tłuszczu i zanieczyszczeń podczas pieczenia w wysokich temperaturach. Jest to funkcja bardzo przydatna, należy jednak pamiętać, że wkłady się zużywają i wymagają wymiany, jeżeli przestaną spełniać swoje zadania. Standardowo zaleca się wymianę wkładów co kilka lat, ale zależy to oczywiście od częstotliwości używania piekarnika, a tym samym stopnia zużycia wkładów. Cena wkładów jest różna u poszczególnych producentów (ok. 200 zł), dlatego przed zakupem urządzenia warto dowiedzieć się wcześniej w serwisie z jakimi kosztami wiąże się wymiana wkładów katalitycznych i gdzie najbliżej można je kupić.

 

 

Podsumowanie

W każdej kuchni piekarnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń służących do przygotowywania potraw. Przed podjęciem decyzji o zakupie pamiętajmy o kilku ważnych rzeczach: wysoka klasa energetyczna pomoże nam obniżyć rachunki, odpowiednio dobrana pojemność natomiast zapewni możliwość przygotowania posiłków dla całej rodziny. Nie zapominajmy także o bezpieczeństwie i komforcie czyszczenia urządzenia. W tym przypadku zdecydowanie warto zapłacić więcej, ale skorzystać z najnowszych rozwiązań, które gwarantują nam wygodę, a przede wszystkim pozwalają uniknąć niebezpiecznych sytuacji. Nie bez znaczenia jest także stylistyka i kolor urządzenia, ale to z pewnością każdy rozważy wg własnego gustu.

 

Wciąż nie wiesz na jaki piekarnik się zdecydować lub masz dodatkowe pytania?

Zadzwoń do naszego eksperta po darmową poradę: (85) 651-33-75 lub napisz e-mail z pytaniem: BOK@awa24.pl. Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące produktów AGD i RTV oraz doradzamy przed zakupem. Szybko i bezpłatnie.

 

Wróć do listy poradników

Masz pytania lub wolisz zamówić  telefonicznie? Zadzwoń:

(85) 651-33-75

pon. - pt. od 7:30 do 15:30

BOK@awa24.pl

Dlaczego powinieneś nam zaufać i złożyć zamówienie w Awa24.pl?

  • Jesteśmy solidni - na rynku działamy już od 20 lat!

  • Zamówienia wysyłamy w ekspresowym tempie

  • Gwarantujemy oryginalność i dostępność produktów

  • Połączenie ze sklepem jest szyfrowane, a Twoje dane są bezpieczne

  • Przesyłki pakujemy porządnie - dzięki temu są bezpieczne w "podróży"

  • Każdy produkt możesz zwrócić w 14 dni od zakupu. Bez pytań. Bez problemów.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij