Masz pytania lub wolisz zamówić  telefonicznie? Zadzwoń:

(85) 651-33-75

pon. - pt. od 7:30 do 15:30

BOK@awa24.pl

Poradnik - płyty grzewcze - jak wybrać? na co zwrócić uwagę?

Wróć do listy poradników

 

Zastanawiasz się jaką płytę grzewczą wybrać? Zdecydować się na gazową,a może elektryczną płytę? Jakie elementy sterowania znajdziesz na płycie grzejnej? Na co zwrócić uwagę oceniając bezpieczeństwo? Czym jest płyta witroceramiczna i czym różni się od płyty indukcyjnej lub ceramicznej? Jeśli tak - ten poradnik jest dla Ciebie.

 

Wybieramy płytę grzewczą

 

Decydując o wyborze płyty na wstępie powinniśmy zdecydować o rodzaju zasilania – czyli o tym czy interesuje nas płyta gazowa czy elektryczna. Każde rozwiązanie ma swoje zalety, dlatego na początku proponuję krótkie porównanie z opisem podstawowych wad i zalet. Płyta gazowa nadal jest częściej wybierana przez konsumentów, głównie ze względu na niższe koszty gazu w porównaniu do energii elektrycznej. Jako minus należy uznać trudności w czyszczeniu i mniejsze bezpieczeństwo pracy. Płyta elektryczna natomiast przewyższa model gazowy pod względem estetyki wykonania. Ponadto dzięki płaskiej powierzchni łatwo ją czyścić. Minus to wyższe koszty eksploatacji.

Idealnym rozwiązaniem wydają się być płyty indukcyjne, które łączą w sobie zalety płyt elektrycznych, jednocześnie dzięki nowym technologiom obniżając koszty eksploatacji nawet o 25 %. Ponadto zastosowanie płyty indukcyjnej gwarantuje zwiększenie bezpieczeństwa pracy, ponieważ płyta indukcyjna praktycznie się nie nagrzewa. Niestety jak każde rozwiązanie i to ma swoje minusy – płyty indukcyjne są droższe od pozostałych modeli i wymagają stosowania specjalnych naczyń do przygotowywania potraw. Szerzej wszystkie rozwiązania zostaną opisane poniżej, zapraszam więc do lektury.

Spis treści:

Płyta gazowa: Powierzchnia, Palniki gazowe i ruszty, Sterowanie, Bezpieczeństwo

Płyta elektryczna: Ceramiczna, indukcyjna czy witroceramiczna, Wymiary i wykończenie, Pola grzejne, Sterowanie, Bezpieczeństwo, Funkcje dodatkowe, Naczynia, Płyty gazowo-elektryczne

 

Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

Płyta gazowa

 

Powierzchnia

 

Przy zakupie płyty gazowej powinniśmy zwrócić uwagę na to, z czego wykonana została płyta podpalnikowa. Może ona być ze stali nierdzewnej (np. Bosch PCP615M90E), ale może też mieć powłokę szklaną (np. Whirlpool AKT 414 NB) lub ceramiczną (np. Gorenje GHS 64 SC-A). Dwa ostatnie rozwiązania są droższe, ale płyty ceramiczne i szklane wyróżnia atrakcyjna stylistyka, co może mieć decydujące znaczenie przy urządzaniu kuchni. Istotna jest także łatwość czyszczenia. Płytę ceramiczną i szklaną można bardzo komfortowo utrzymać w czystości, ponieważ w zasadzie wystarczy je przetrzeć. Natomiast przy czyszczeniu płyty ze stali nierdzewnej należy uważać na możliwość zarysowania powierzchni, dlatego warto zachować ostrożność i nie szorować zbyt mocno delikatnych powierzchni.

 

Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

 

Palniki i ruszty

Płyty grzewcze3 -poradniki

Płyta gazowa Gorenje G760AX1
z pięcioma palnikami

 

Bezpośrednio na płycie podlpanikowej umiejscowione są palniki gazowe. Ich ilość i wielkość to kolejna cecha różnicująca płyty gazowe. Standardowa płyta wyposażona jest w 4 palniki – jeden duży, dwa średnie i jeden mały (np. Candy PL 40 AX). Coraz częściej spotykamy jednak płyty z 3 lub 5 palnikami (np. Gorenje G760AX1), a także bardziej nietypowe rozwiązania – np. płyta z jednym palnikiem typu wok - Bosch PCH345C. Ilość i dobór palników jest sprawą indywidualną i zależy od potrzeb przyszłego użytkownika. Warto pamiętać, że ilość palników jest ściśle związana z wielkością całej płyty, jeżeli więc posiadamy małą kuchnię i niewiele gotujemy dobrym rozwiązaniem będzie płyta z 2-3 palnikami, natomiast w dużej rodzinie z pewnością sprawdzą się płyty o większej powierzchni wyposażone w 5 palników. Wśród palników na szczególną uwagę zasługują te wyposażone w podwójny lub potrójny płomień, tzw koronę, który sprawdzi się przy dużych garnkach, ponieważ będzie je równomiernie i szybko podgrzewał.

Kolejnym elementem wyposażenia płyty gazowej są ruszty, które znajdują się na palnikach i na których ustawiane są naczynia podczas gotowania. Przy zakupie płyty należy zwrócić uwagę na ilość rusztów. Jeden duży ruszt na całej powierzchni płyty będzie w przyszłości trudny do czyszczenia – warto więc zdecydować się na model z dwoma, a nawet czterema rusztami, które bez problemu można umyć. Ruszty powinny być żeliwne, ponieważ to gwarantuje ich trwałość.

 

Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

 

Sterowanie

 

Rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje sterowania: niezależne oraz zintegrowane z piekarnikiem. Płyty z niezależnym sterowaniem wyposażone są w pokrętła, za pomocą których uruchamiamy poszczególny palnik oraz ustawiamy jego moc – np. Beko HIG 64220 XS. Pokrętła umiejscowione są zazwyczaj z przodu płyty, ale mogą też znajdować się z boku – w zależności od sposobu montażu płyty w kuchni. Jeżeli natomiast sterowanie płytą odbywa się z poziomu piekarnika – urządzenie nie posiada własnego sterowania, a panel sterujący znajduje się na piekarniku – np. Whirlpool AKM 280/01 IX.

 

Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

Filtry

 

Bezpieczeństwo pracy to jeden z podstawowych parametrów, na które powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie płyty. Aby komfortowo i bezpiecznie korzystać z płyty zwróćmy uwagę na następujące cechy:

 

Płyty grzewcze2 -poradniki
  • zapalarka w pokrętle – po uruchomieniu palnika płomień włącza się automatycznie, dzięki czemu gaz się nie ulatnia, a my nie musimy podpalać płomienia zapałkami lub zapalniczką i unikamy przypadkowych poparzeń. Zapalarka może znajdować się także w oddzielnym przycisku na panelu sterownia
  •  

  • zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu – podstawowe zabezpieczenie gwarantujące odcięcie gazu jeżeli płomień przypadkowo zgaśnie – np. w wyniku przeciągu lub jeżeli płomień zostanie zalany
  •  

  • zabezpieczenie przed dziećmi – ma różne formy, najczęściej polega na tym, że aby zapalić płomień należy przycisnąć pokrętło, przekręcić i kilka chwil je przytrzymać, dzięki czemu dzieci nie mogę przypadkowo doprowadzić do ulatniania się gazu
  •  

    Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

    Płyta elektryczna

     

     

    Ceramiczna, indukcyjna czy witroceramiczna?

     

    Podstawowy podział płyt elektrycznych dotyczy sposobu grzania i pod tym względem rozróżniamy płyty ceramiczne i indukcyjne. W standardowych płytach ceramicznych (np. AEG 66331 KFN) ciepło wytwarzane jest za pomocą grzałek elektrycznych. Charakterystyczne jest to, że podgrzewana jest wyłącznie strefa pola grzejnego, powierzchnia wokół pozostaje natomiast chłodna.

    Odmianą płyty ceramicznej jest płyta witoceramiczna (np. Gorenje ECT 610 ORAW), która działa na takiej samej zasadzie jak płyta ceramiczna, ale charakteryzuje się zwiększoną odpornością na uszkodzenia i zarysowania dzięki zastosowaniu hartowanych materiałów do jej wykończenia.

    Płyty4 - poradniki

    Płyta indukcyjna do zera
    redukuje ryzyko poparzenia

    Działanie płyt indukcyjnych (np. Beko HII 64401 T) opiera się natomiast na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Pod płytą umiejscowiony jest zwój magnetyczny, który umożliwia powstawanie pola magnetycznego pod powierzchnią pola grzejnego. Pole wprawia w mikrodrgania dno naczynia, dzięki czemu ciepło wytwarzane jest bezpośrednio na dnie naczynia i nie dochodzi do strat ciepła na zewnątrz. Pole nagrzewa się jedynie nieznacznie pod wpływem ciepła naczynia. Zaletą płyt indukcyjnych jest także to, że potrawy gotowane są równomiernie w całym naczyniu, co uniemożliwia przypalenie czy niedogotowanie części potrawy. Ponadto dzięki temu, że ciepło powstaje tylko w naczyniu i nie jest przekazywane na zewnątrz – cały proces gotowania jest szybszy (nawet o 30 %) i bardziej oszczędny (szacuje się, że o ok. 25 %). Płyty indukcyjne w związku z zastosowaniem bardziej zaawansowanej technologii są także droższe. Różnica w cenie może się jednak szybko zwrócić, dzięki wspomnianej oszczędności energii. Warto pamiętać, że płyta elektryczna z pewnością będzie droższa w eksploatacji niż płyta gazowa, co tym bardziej przemawia za wyborem płyty indukcyjnej.

    Przed podjęciem decyzji o zakupie płyty elektrycznej należy zwrócić jeszcze uwagę na oczywistą rzecz, że płyta ta będzie bezużyteczna w przypadku braku prądu. Dlatego jeżeli w okolicy, w której mieszkamy zdarzają się dosyć częste przerwy w dostawie prądu – warto rozważyć zakup płyty gazowej, ewentualnie gazowo-elektrycznej.

     

    Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

     

    Wymiary i rodzaj wykończenia

     

    Pod względem wizualnym płyty ceramiczne i indukcyjne są do siebie bardzo podobne. Charakteryzują się gładką powierzchnią, na której zaznaczone są pola grzejne. Wymiary płyt grzejnych także są zazwyczaj porównywalne, ponieważ dostosowywane są do standardowych wymiarów piekarników i zabudowy kuchennej. Tak więc szerokość płyty wynosi standardowo ok. 60 cm, głębokość natomiast ok. 55 cm. Jeżeli jednak jesteśmy właścicielami małej lub wręcz przeciwnie bardzo dużej kuchni – warto rozejrzeć się za bardziej nietypowymi rozwiązaniami. W ofertach producentów można spotkać także mniejsze płyty lub duże, wielopolowe urządzenia grzewcze wychodzące poza standardowe wymiary.

    Płyty grzewcze8 -poradniki

    Płyta indukcyjna z ramką

    Jeżeli chodzi o wykończenie najbardziej istotne wydaje się być to, czy płyta posiada ramkę czy też jest to model bezramkowy. Należy zwrócić na to uwagę, ponieważ zdarza się, że ten sam model płyty występuje w wersji bezbramkowej i z ramką i wówczas możemy wybrać urządzenie odpowiadające wymogom naszej kuchni. Płyta ramkowa (np. Bosch PKF675T14E) wyposażona będzie w ramkę na krawędziach, która będzie łączyła urządzenie z blatem. Przy tym rozwiązaniu płyta nie będzie stanowiła integralnej części blatu kuchennego, ale będzie niejako zaznaczona daną ramką. W wersji bezramkowej (np. Amica PIM6507TF) szlifowane krawędzie płyty stwarzają z blatem kuchennym całość, nie odznaczając się na jego powierzchni.

    Kolorystyka płyt grzewczych także jest zazwyczaj standardowa – czarna, ale zdarzają się też wyjątki – choćby płyty w kolorze białym (np. Bosch PKF659V14E).

     

    Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

     

    Pola grzejne

     

    Standardowa płyta elektryczna wyposażona jest w cztery pola grzejne. Pola te jednak różnią się zarówno pod względem wielkości, jak i kształtu oraz szybkości grzania. Podczas przeglądania ofert producentów możemy spotkać pola standardowe okrągłe, ale także owalne, kwadratowe czy w kształcie brytfanny przeznaczone do obsługi większych naczyń. Ciekawym rozwiązaniem są tzw. pola poszerzane, które umożliwiają rozszerzenie powierzchni grzania w zależności od wielkości naczynia. Na rynku możemy spotkać także płyty, które dzięki specjalnej konstrukcji umożliwiają swobodne gotowanie na całej powierzchni, gdzie ogranicza nas wyłącznie wielkość garnka. Tego typu urządzenia posiadają technologię, która umożliwia włączenie urządzenia tylko pod danym garnkiem (np. Electrolux EHD68210P)

    Przed zakupem sprawdź my także jaki rodzaj pól grzejnych posiada dana płyta:

     

  • standardowe
  •  

  • szybkogrzejne (zwane także HighSpeed lub Hi-light) – szybciej się nagrzewają, ale też gwarantują szybkie uzyskanie maksymalnej temperatury grzania i skrócenie czasu przygotowywania potrawy
  •  

  • halogenowe – w tego typu polach za wytwarzanie ciepła odpowiedzialne są lampy halogenowe, które umożliwiają podwojenie mocy grzania, a tym samym znaczne skrócenie czasu przygotowywania potrawy
  •  

    Warto pamiętać, że korzystanie z pół szybkogrzejnych wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii elektrycznej.

     

    Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

     

    Sterowanie

     

    Płyty grzewcze5 -poradniki

    Łatwe sterowanie to podstawa
    optymalnego wykorzystania urządzenia

    Podobnie jak płyty gazowe – płyty elektryczne mogą posiadać sterowanie połączone z piekarnikiem (np. AEG 61300M-ALN) lub niezależne (np. Candy PVI 640 C). Przy pierwszym rozwiązaniu sterowanie płytą odbywa się z poziomu panelu piekarnika, druga opcja umożliwia większą swobodę montażu płyty, ponieważ nie musi się ona znajdować bezpośrednio nad piekarnikiem.

    Płyty elektryczne wyposażone są zazwyczaj w sterowanie dotykowe, zwane także sensorowym. Większość modeli posiada oddzielne sterowanie dla każdego pola, umożliwiając w ten sposób wygodną kontrolę przebiegu gotowania na wszystkich polach jednocześnie. Płyty elektryczne wyposażone są często w czujniki umożliwiające automatyczne włączenie urządzenia po ustawieniu na nim naczynia, jednocześnie uniemożliwiając przypadkowe włączenie płyty. Ponadto zastosowanie tzw. czujnika auto-focus gwarantuje automatyczne dostosowanie wielkości pola grzewczego do rozmiarów garnka.

     

    Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

     

    Bezpieczeństwo

     

    Wspomniane wyżej czujniki są bardzo istotne pod względem bezpieczeństwa użytkowania płyty. Urządzenie uruchamia się automatycznie po ustawieniu na nim garnka, ale jednocześnie nie uruchomi się na pewno przypadkowo, ponieważ czujniki są bardzo precyzyjne i wielkość naczynia musi być ściśle określona. Czujnik auto-focus natomiast gwarantuje, że pole rozgrzane jest wyłącznie pod garnkiem, natomiast cała powierzchnia naokoło pozostaje chłodna, dzięki czemu unikamy przypadkowego poparzenia.

    Płyty elektryczne posiadają ponadto cały szereg zabezpieczeń, dzięki którym nie narażamy siebie i pozostałych członków rodzina na niebezpieczeństwo. Poniżej przedstawiam te najczęściej występujące:

     

  • zabezpieczenie przed dziećmi – standardowe rozwiązanie występujące w większości płyt, chociaż w różnych formach; ogólnie rzecz ujmując uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia oraz zmianę ustawień płyty podczas pracy
  •  

    Płyty grzewcze7 -poradniki

    Wskaźnik ciepła resztkowego

  • wskaźnik ciepła resztkowego – na płycie za pomocą diod zaznaczony jest stopień rozgrzania płyty, dzięki czemu znamy temperaturę na poszczególnych polach, co pozwala uniknąć przypadkowego poparzenia
  •  

  • wyłącznik bezpieczeństwa – urządzenie wyłączy się automatycznie po upływie określonego czasu, w przypadku gdybyśmy zapomnieli o wyłączeniu płyty
  •  

  • przydatnym rozwiązaniem jest także sygnalizacja dźwiękowa w przypadku wystąpienia nieprzewidzianej sytuacji – np. w razie zalania powierzchni płyty
  •  

    Pisząc o bezpieczeństwie warto raz jeszcze podkreślić, że płyta indukcyjna podczas gotowania praktycznie się nie nagrzewa, dzięki czemu jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie jeżeli w domu są małe, ciekawe świata, dzieci.

     

    Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

     

    Funkcje dodatkowe

    Płyty elektryczne wyposażone są w liczne funkcje dodatkowe, dzięki którym użytkowanie ich jest jeszcze prostsze. Oto niektóre z nich:

    • timer – pozwala zaprogramować czas gotowania dla każdego z pól. Po upływie ustawionego czasu pole wyłączy się automatycznie, co w większości modeli płyt zostanie dodatkowo zasygnalizowane dźwiękiem (np. Amica PC6211TZ)
    • sensor smażenia – czuwa nad przygotowywaniem smażonych potraw dzięki utrzymywaniu wybranej temperatury na stałym poziomie, dzięki czemu unikamy przypalenia potrawy
    • sensor gotowania – czuwa nad temperaturą wewnątrz garnka, również uniemożliwiając rozgotowanie czy przypalenie potrawy
    • automatycznie zagotowanie – funkcja przeznaczona do potraw, które wymagają najpierw zagotowania. Umożliwia szybkie zagotowanie, a po określonym czasie automatycznie doprowadzi do zmniejszenia temperatury grzania (np. Amica PIM6507TF)
    • ciekawym rozwiązaniem jest także funkcja podtrzymywania ciepła przygotowanej już potrawy (np. Electrolux EHD68210P)
    • ponadto część modeli posiada możliwość czasowego wyłączenia płyty za pomocą jednego przycisku, przydatna kiedy musimy chwilowo wyjść lub choćby wytrzeć płytę (np. funkcja StopSensor w modelu Siemens ET645EF11)

    •  

      Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

      Naczynia

      Płyty grzewcze6 -poradniki

      Zakup płyty indukcyjnej wiąże się
      z zakupem specjalnych naczyń

      Wybór odpowiednich naczyń jest ważny przede wszystkim przy użytkowaniu płyt indukcyjnych, ponieważ nie każde naczynie nadaje się do gotowania na tego rodzaju płytach. Garnek musi być wykonany z materiału, który przyciąga magnes, czyli z tzw. stali ferromagnetycznej. Przy zakupie naczyń do gotowania i smażenia należy dokładnie sprawdzać ich przeznaczenie, czy na pewno sprawdzą się we współpracy z płytami indukcyjnymi. Należy podkreślić, że z pewnością będą to garnki z wyższej półki i niestety dosyć drogie. Jeżeli do tej pory używaliśmy zwykłych garnków ze stali nierdzewnej lub ceramicznych, które nie posiadają wyraźnego oznaczenia, że nadają się do użytku na płycie indukcyjnej – musimy przygotować się na wydatek rzędu kilkuset złotych na nowy komplet garnków.

       

      Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

       

      Płyty gazowo-elektryczne

       

      Ciekawym rozwiązaniem są płyty gazowo-elektryczne, które posiadają zarówno palniki gazowe, jak i elektryczne pola grzejne (np. Gorenje KC 620 AC). Urządzenie to jest bardzo przydatne, ponieważ w razie braku prądu można korzystać z palników gazowych i odwrotnie.

       

      Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl

      Podsumowanie

       

      Wybór płyty grzejnej może wydawać się z pozoru prosty, jednak wymaga zastanowienia i przede wszystkim odpowiedniego dostosowania do możliwości technicznych naszej kuchni. Pod tym względem decydujemy o wyborze płyty gazowej lub elektrycznej. Plusem płyty gazowej będzie niższa cena oraz koszty eksploatacji, ale jednocześnie przy zakupie płyty indukcyjnej możemy liczyć na dużą oszczędność energii elektrycznej dzięki temu, że gotowanie za pomocą indukcji nie powoduje strat ciepła i jest szybsze. Dla porównania zagotowanie 0,5 litra wody będzie trzy razy szybsze na płycie indukcyjnej niż na gazowej, a dodatkowo o połowę tańsze.

      Płyty gazowe są zazwyczaj prostszymi urządzeniami, natomiast płyty elektryczne posiadają cały szereg funkcji dodatkowych zaawansowanych technologicznie, które umożliwią pełną kontrolę na procesem gotowania

      Ważna jest także stylistyka samego urządzenia, zależna oczywiście od indywidualnego gustu przyszłego użytkownika. Zwróćmy uwagę na to, czy płyta posiada ramkę na krawędziach, czy też jest bezramkowa, ponieważ wpłynie to na jej połączenie z blatem oraz wygodę czyszczenia, ponieważ pod ramką może gromadzić się bród.

      Mam nadzieję, że powyższy poradnik pomoże w zakupie odpowiedniego urządzenia i życzę udanych zakupów. Jeżeli natomiast nie wszystkie kwestie zostały wyczerpane lub pojawią się dodatkowe pytania – zapraszam do kontaktu z nami, chętnie służymy pomocą w wyborze (tel. 85 676-36-84, mail: BOK@awa24.pl).

       

      Sprawdź szeroką ofertę płyt grzewczych w Awa24.pl


      Wciąż nie wiesz na jaką płytę grzewczą się zdecydować lub masz dodatkowe pytania?

      Zadzwoń do naszego eksperta po darmową poradę: (85) 651-33-75 lub napisz e-mail z pytaniem: BOK@awa24.pl. Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące produktów AGD i RTV oraz doradzamy przed zakupem. Szybko i bezpłatnie.

       

      Wróć do listy poradników

    Masz pytania lub wolisz zamówić  telefonicznie? Zadzwoń:

    (85) 651-33-75

    pon. - pt. od 7:30 do 15:30

    BOK@awa24.pl

    Dlaczego powinieneś nam zaufać i złożyć zamówienie w Awa24.pl?

    • Jesteśmy solidni - na rynku działamy już od 20 lat!

    • Zamówienia wysyłamy w ekspresowym tempie

    • Gwarantujemy oryginalność i dostępność produktów

    • Połączenie ze sklepem jest szyfrowane, a Twoje dane są bezpieczne

    • Przesyłki pakujemy porządnie - dzięki temu są bezpieczne w "podróży"

    • Każdy produkt możesz zwrócić w 14 dni od zakupu. Bez pytań. Bez problemów.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij