Poradnik - garnki - jak wybrać? na co zwrócić uwagę?

Wróć do listy poradników

 

Sprawdź szeroką ofertę garnków Awa24.pl
Garnki

Każdy z nas codziennie korzysta z garnków, więc ważnym jest, aby przy ich zakupie zdecydować dobrze i praktycznie. Gotowanie dla jednych jest pasją, dla innych po prostu obowiązkiem. Jedno jest pewne - dobrze dobrany zestaw garnków na pewno nam to zadanie ułatwi. Niniejszy poradnik pomoże odpowiedzieć na najbardziej frapujące nas pytania dotyczące kształtów, materiałów oraz funkcjonalności naczyń.

 

Materiały z których wykonane są garnki

Decyzja opiera się przede wszystkim na wyborze materiału, z którego mają być zrobione garnki oraz części, z jakich ma się składać zestaw. Nie każdy rodzaj garnków nadaje się do stosowania na płytach indukcyjnych. Naczynia należy wybrać również pod względem wielkości, tak aby pasowały do rozmiarów rusztów lub pól grzejnych naszych kuchenek.

 

Garnki ze stali szlachetnej

Garnki stalowe odznaczają się dużą trwałością i wytrzymałością

stalowe – to najczęściej kupowane garnki na polskim rynku. Odznaczają się dużą trwałością i wytrzymałością. Należy pamiętać, że mogą być wykonane ze stali nierdzewnej oznaczonej symbolem 18/10 lub ze stali węglowej. W drugim przypadku garnki lub patelnie pokrywa się dodatkową powłoką zapobiegającą przywieraniu.

 

Warto zainwestować w modele ze stali nierdzewnej, które plasują się w czołówce garnków wysokiej jakości. Nie rysują się, nie zmieniają kolorów oraz nie chłoną obcych zapachów. Dobrze nadają się zarówno do gotowania jak również do pieczenia, duszenia lub smażenia.

 

Warto wybrać droższe modele posiadające grube, wielowarstwowe dno. Mimo że garnek będzie rozgrzewał się wolniej, to będzie dłużej utrzymywał temperaturę, a dodatkowo zyska na tym jego trwałość. Najlepsze są dna od trzech do sześciu warstw - gruby plaster aluminium lub miedzi wtopiony w stal nierdzewną. Niestety, mają jedną wadę o której należy pamiętać — nie nadają się do przechowywania potraw, gdyż po pewnym czasie nabierają metalicznego zapachu i psują smak jedzenia.

Garnki-emaliowane

Główną zaletą garnków emaliowanych są ciekawe kształty i kolorowe wzory

 

aluminiowe i emaliowane – odchodzą do lamusa i coraz trudniej dostać je w sklepach. Wśród zalet garnków emaliowanych i aluminiowych można wyróżnić bogatą kolorystykę, duży wybór kształtów i niską cenę. Poza tym mają same wady. Największym problemem jest brak trwałości - emalia szybko się wyciera lub odpryskuje, co sprawia, że w czasie gotowania do potraw mogą się przedostać szkodliwe związki chemiczne. Ponadto łatwo jest w nich przypalić obiad, ze względu na cienkie ścianki takich garnków.

 

Jeśli mimo to zdecydujemy się na garnki tego typu, warto wybrać takie, które mają ebonitowe uchwyty. Ebonit nie nagrzewa się, dzięki czemu łatwo zdejmiemy gorący garnek z palnika.

 

miedziane – są to garnki wymagające specjalnego traktowania i specjalnej opieki. Znajdziemy je na wyższych półkach w sklepach i musimy za nie zapłacić kilkaset złotych. Najczęściej powlekane są wysokiej jakości stalą lub cyną. W trakcie gotowania można używać wyłącznie drewnianych i plastikowych łyżek, a do czyszczenia używać soli i octu. Warto je kupić przede wszystkim dlatego, że idealnie przewodzą ciepło, równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę (dzięki temu nadają się np. do całodziennego smażenia dżemów).

 

Garnek yeliwnz

Garnki żeliwne doskonale sprawdzają się w gotowaniu potraw na wolnym ogniu

żeliwne – bardzo wytrzymałe i idealne do „gotowania na wolnym ogniu”. Charakteryzują się długim utrzymywaniem ciepła, dzięki czemu są idealne do duszenia potraw. Występują w kilku odsłonach: bez powłoki, z powłoką z emalii, teflonu lub z warstwą ceramiczną. Tak jak w przypadku patelni, w modelach z teflonem należy używać łyżek drewnianych lub plastikowych.

 

ceramiczne – w przeciwieństwie do patelni, garnki ceramiczne są bardzo delikatne i z powodu bardzo dużej zawartości kliny można je łatwo uszkodzić. Nie sprzyjają im zbyt wysoka temperatura (powyżej 120°C) oraz uszkodzenia mechaniczne. Świetnie nadają się do zapiekania potraw w piekarniku i do gotowania na płytach indukcyjnych. Ich główną zaletą jest fakt, iż bardzo długo zachowują wysoką temperaturę, a przechowywane w nich jedzenie jest ciepłe nawet przez godzinę.

 

tytanowe – w Polsce nie zyskały jeszcze zbyt wielu zwolenników, gdyż należą do garnków z bardzo wysokiej i drogiej półki. Są jednak najtrwalsze i najlepsze w każdym calu. Bardzo szybko i równomiernie przewodzą temperaturę oraz są odporne na wszelkie zarysowania. Ciekawostką jest fakt, iż ich specjalna powłoka jest odporna na „szok termiczny”. Oznacza to, że nawet gdy garnek jest gorący można go umyć zimną wodą.

 

Naczynie-zaroodporne

Zaletą naczyń ze szkła żaroodpornego jest ich hipoalergiczny oraz antybakteryjny charakter

ze szkła żaroodpornego – materiał z którego są wykonane nie wchodzi w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi, co czyni gotowanie bardzo zdrowym. Szkło jest odporne na nagłe zmiany temperatury i świetnie nadaje się zarówno do gotowania na kuchence gazowej, elektrycznej czy do pieczenia w piekarniku. Zaletą naczyń ze szkła żaroodpornego jest ich hipoalergiczny oraz antybakteryjny charakter. Są świetne dla osób, które uczą się gotować i chcą kontrolować procesy zachodzące w trakcie gotowania.

 

Dno – najważniejsza część garnka

To właśnie dno odpowiada za najważniejsze parametry i trwałość naczyń. Przewodzi ciepło, zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Musi być przede wszystkim płaskie, co zapewnia dokładne przyleganie spodu garnka do płyty grzejnej, dzięki czemu lepiej pochłania ciepło.

 

dno wielowarstwowe – oczywiście im więcej tym lepiej. Zasada ta dotyczy garnków wykonanych ze stali nierdzewnej. Materiał słabo przewodzi ciepło, więc między warstwami dna umieszczana jest miedź lub aluminium, które doskonale spełniają swoją rolę. Dzięki takiemu rozwiązaniu garnek nie tylko szybko się nagrzewa, ale również jedzenie pozostaje ciepłe przez długi czas. Oczywiście garnki z grubym dnem są droższe niż te „zwykłe”.

 

dno kapsułowe z wbudowanym dyskiem - zapewnia perfekcyjną dystrybucję ciepła i najwyższą odporność na odkształcenia. Dysk to specjalna nakładka, która ma zazwyczaj grubość 3,5 mmi jest wykonana z aluminium. dno ze szczelinami delatycyjnymi – ma specjalne szczeliny w kształcie pierścienia , które przyspieszają równomierne rozprowadzanie ciepła i zabezpiecza naczynie przed odkształceniami.

 

Typy garnków według ich zastosowania

Garnek-do-szparagów

W garnku do szparagów, warzywa gotowane są na parze

Wszyscy wiemy, że garnki służą po prostu do gotowania. Jednak, aby upichcić naprawdę smaczne dania trzeba się zagłębić w klasyfikację naczyń, które będą nam do tego potrzebne.

 

garnek do gotowania szparagów – charakteryzują się specjalnym wkładem w środku oraz wysokością. standardowo mają średnicę 16cm, wysokość ok. 24cm oraz pojemność ponad 4l. Wspomniany wcześniej wkład jest niezmiernie ważnym elementem, gdyż właśnie z nim umieszcza się szparagi. Pomaga w wyciąganiu z wody, ale również ułatwia całkowite przykrycie warzyw i gotowanie ich na parze. Zazwyczaj garnki wykonane są ze stali nierdzewnej lub szkła żaroodpornego. Muszą posiadać praktyczne, nienagrzewające się uchwyty.

 

garnek do gotowania makaronu – zasada działania jest taka sama jak w przypadku garnków do gotowania szparagów. Specjalny wkład ułatwi wyjmowanie makaronu z wody, bez konieczności uciążliwego odcedzania. Naczynie świetnie sprawdza się również do gotowania ryżu i pierogów.

 

Garnek-do-makaronu

Garnek do makaronu, zachwyci wielbicieli włoskiej kuchni

garnek do gotowania na parze – znane i lubiane garnki, które mimo prostej konstrukcji z powodzeniem zastępują parowar. Ich działanie jest proste — do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, aby nie dotykała sitka. Gdy nałożymy już sitko, układamy produkty, które chcemy ugotować i przykrywamy specjalną szklaną pokrywką, z dziurką odprowadzającą parę. Taki garnek powinien znaleźć się w każdym domu, gdyż jak wiadomo warzywa gotowane na parze, nie tylko są smaczniejsze od tych z wody, ale też są cennym źródłem witamin.

 

sokownik – składa się z czterech podstawowych części: pojemnika na wodę, pojemnika na sok, pojemnika na owoce i pokrywy. elementy dodatkowe to wąż, rurka spustowa oraz ściskacz. Zasada działania sokownika jest prosta: woda umieszczona w najniższym garnku jest podgrzewana i parując podgrzewa owoce znajdujące się wyżej. One wydzielają sok, który spływa do środkowego naczynia i wypływa przez specjalną rurkę.

 

szybkowar – działa na zasadzie gotowania pod ciśnieniem. Taki rodzaj gotowania wykorzystuje ciśnienie i parę, które w połączeniu skracają czas gotowania o 60%. Taka forma przyrządzania potraw jest uznawana za bardzo zdrową, gdyż jedzenie nie traci wartości odżywczych. Najprościej mówiąc ciśnienie i para sprawiają, że wszystkie witaminy i zapachy zostają w szczelnie zamkniętym garnku. Dzięki temu potrawy są bardziej aromatyczne.

 

Szybkowar

Szybkowar gotuje potrawy pod ciśnieniem, co sprawia, że proces zostaje skrócony o 60%

Garnki tego typu wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub aluminium i wyposażone są w regulator utrzymujący stałe ciśnienie we wnętrzu. Szybkowary, nie tylko oszczędzają czas i energie, ale również czynią potrawy bardzo zdrowymi. Niestety wadą takiego rozwiązania jest cena. Za dobre naczynie trzeba zapłacić od 500 do 1500zł. alternatywą są garnki do gotowania na parze, które w pewnym stopniu mogą zastąpić szybkowar i są znacznie tańsze.

 

Garnki do płyty indukcyjnej

Jeśli zdecydowaliśmy się na płytę indukcyjną, pamiętajmy, że nie sprawdzą się na niej garnki wykonane ze wszystkich dostępnych materiałów. Indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes. W związku z tym, nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania, dlatego kluczowe jest zapoznanie się z instrukcją naszej kuchenki. Naczynia do indukcyjnyjne są ogólnodostępne i w coraz niższych cenach. Nie trzeba się, więc martwić, że zakup takiej płyty będzie kłopotliwy.

 

Dodatkowe udogodnienia

Wśród udogodnień, na które koniecznie należy zwrócić uwagę, jest możliwość mycia garnków w zmywarce oraz wkładania ich do piekarnika. Wpłynie to na oszczędność naszego czasu, miejsca w kuchni oraz pieniędzy, gdyż możemy kupić jeden zestaw garnków zamiast trzech.

 

garnki-z-odlaczana-raczka

Bogate wyposażenie zestawów ułatwi codzienną pracę w kuchni

Bardzo przydatne są także miarki umieszczone po wewnętrznej stronie naczynia, które ułatwiają wymierzenie odpowiednich proporcji składników potrawy.

 

Ponadto, funkcjonalności dodadzą szklane pokrywki, przez które zobaczymy, co się dzieje z potrawą podczas gotowania. Dzięki temu, na pewno nie wykipi nam mleko ani nie wycieknie gotująca się woda.

 

W zestawach czasem można spotkać dodatkowe wyposażenie w postaci np. plastikowych kratek do odcedzania ziemniaków i makaronów, tarek i ochraniaczy na palce. Zestaw powinien łatwo się składać (przydatne są np. patelnie ze składną rączką), aby zajmował w kuchennych szafkach jak najmniej miejsca. Zwróćmy też uwagę, na jak długo producent przyznaje gwarancję na dany zestaw.

 

Podsumowanie

Wybór zestawu garnków powinien być dobrze przemyślany, ponieważ będzie to zakup na długie lata. Należy zwrócić uwagę na materiał, rozmiary garnków i skład zestawu.

 

Właściwie dobrany zestaw uprzyjemni i ułatwi pracę, czyniąc gotowanie dziecinnie łatwym.

 

Wciąż nie wiesz jakie garnki będą dla Ciebie najlepsze?

 

Sprawdź szeroką ofertę garnków Awa24.pl
Garnki

Zadzwoń do naszego eksperta po darmową poradę: (85) 651-33-75 lub napisz e-mail z pytaniem: BOK@awa24.pl. Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące produktów AGD i RTV oraz doradzamy przed zakupem. Szybko i bezpłatnie.

 

Wróć do listy poradników

"Transakcja przebiegła pomyślnie. Dostawa błyskawiczna, zamawiana suszarka do włosów bardzo dobrej jakości - zgodna z opisem. Sprzedającego polecam. "

Jolanta - 29.06.2014

(0 85) 676-36-84 Napisz do nas
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij